Januari: Inte köpa några nytillverkade kläder

2 januari, 2019 0 av Helena
Januari: Inte köpa några nytillverkade kläder

Årets första tema i Helenas Hållbara Omställning är att under januari månad inte köpa några nytillverkade kläder!

För mig personligen är inte detta det enklaste (jag sa ju att det skulle bli en och annan utmaning…). Jag är förvisso rätt usel på att shoppa (har svårt att hitta sånt som passar) men samtidigt som jag har en proppfull garderob har jag ändå aldrig något att ta på mig, och har därmed en hel del kläder som aldrig används. Vare sig hållbart eller kul. Samtidigt får jag klimatångest när jag väl vill eller behöver köpa något nytt… suck!

Foto: Micheile Henderson, Unsplash

De senaste åren har jag blivit alltmer noga med att välja mer klimatsmarta och ”miljövänliga” material i det jag köper, och jag väljer gärna kvalitet som ska hålla länge, både när det gäller materialet och själv stilen. Men jag känner ändå att det är ohållbart så som vi håller på i vår del av världen. Jag följer Johanna Nilsson som driver bloggen Slow Fashion och har en inställning till mode där eftertanke och medvetenhet står i fokus. Hon skriver bland annat om vilka material som är bättre ur hållbarhetsperspektiv och ger hållbara shoppingtips i en lista där hon har samlat företag och märken som gör ett bra och genuint jobb när det gäller hållbarhet.

Visste du att…

Enligt Naturskyddsföreningen köper vi svenskar i genomsnitt drygt 13 kilo nya kläder och textilier per person och år! Det är sannolikt rätt många fler plagg än vad som behövs. Nästan en tredjedel av det som köps används inte (!?) och i genomsnitt slängs 8 kilo textil per person och år i soporna! Varför slängs de? Är det så dålig kvalitet att de faktiskt gått sönder, eller är det bara så att vi tröttnat på kläderna…?! Troligen borde en stor del av dessa kläder skulle kunna användas längre och till exempel kunna säljas eller skänkas bort.

En tröjas livscykel. Illustratör: Sofia Liljander. Källa: Naturskyddsföreningen.

Självklart påverkar  tillverkningen av kläder både vår miljö och vårt klimat. Det krävs stora mängder kemikalier, vatten och energi för att framställa fibrer, färga och tillverka tyger och inte minst för att transportera de färdiga kläderna. Farliga kemikalier kan både skada miljön i det land där kläderna tillverkas och innebär även en hälsorisk för de som arbetar i odlingarna och på fabrikerna. Det kan också finnas kvar farliga kemikalier i det färdiga plagget som kan innebära en hälsorisk för den som använder kläderna.

Så, vad kan man då göra?

Helt klart är att vi behöver se över vår klädkonsumtion. Här kommer några tips på vägen:

  1. Det handlar till att börja med om att bara köpa det man verkligen behöver och att då handla klimatsmart och tänka hållbarhet i alla led när vi väljer kläder och skor som vi väl måste köpa.
  2. Handla second hand så ofta det går.
  3. Välj klimatsmarta material som påverkar miljön så lite som möjligt.
  4. Ta hand om de kläder vi väl har köpt – tvätta och laga dem så att det går att använda länge.
  5. När vi själva inte längre vill eller kan använda dem ska de i första hand gå till återanvändning (lämna in på second hand eller skänk till välgörenhet) och när de inte längre kan användas ska de såklart återvinnas på bästa sätt.

Det här ska januari månad alltså handla om när det gäller att ställa om till en mer hållbar livsstil. Jag återkommer både här i bloggen och på Instagram/Facebook med fler inlägg, frågeställningar, utmaningar, tips och förslag. Dela gärna med dig av dina egna tips, frågor och funderingar – tillsammans gör vi skillnad!

PS: Underkläder är OK att köpa nytt om man behöver, anser jag… 😉