Tips för en både härlig och hållbar sommar!

21 juni, 2018 0 av Helena
Tips för en både härlig och hållbar sommar!

En miljökrönika som även publicerats i Mariefreds tidning.

Sommar, semester och chans att njuta lite extra av vår vackra natur genom att till exempel bada, cykla eller vandra. Kanske påminns man då lite extra om den härliga miljö vi har inpå knuten och hur viktigt det är att ta hand om den så att även kommande generationer får njuta av den.

På sommaren är det lättare att leva lite mer hållbart! Att cykla är bara ett sätt att minska sin klimatpåverkan på, och att semestra hemma eller inom Sverige har stor effekt jämfört med att flyga till sydliga breddgrader.

Bild lånad från Colorama.se.

På sin ”hemester” kanske man vill göra det extra mysigt på sin uteplats eller balkong. I stället för att köpa nya utemöbler går det kanske att piffa upp de gamla så att de klarar en sommar till – tvätta bort mögelprickarna, slipa och olja in eller måla med favoritfärgen. Annars är begagnat det bästa valet för miljön, leta på Blocket eller närmaste loppis. Vill du ändå köpa nytt så välj i första hand svenska träslag och leta efter FSC-märkta möbler – undvik tropiska träslag som ofta orsakat skövlade regnskogar.

Sommar = grillning! Allt fler byter ut eller kompletterar köttet på grillen med grönsaker eller ost. Bra för både hälsan och miljön, utan att man helt behöver bli vegetarian. Tänd grillen med eltändare eller tändrör, undvik tändvätska och köp Bra Miljöval-märkt grillkol. Kolgrill är bättre än gasolgrill och skippa helst engångsgrillen, men om det behövs så källsortera den i metallåtervinningen.

Klicka på bilden för Naturskyddsföreningens 5 tips för en hälso- och miljösmart grillning.

Picknick är också sommar för mig! För de  flesta är det självklart att ta med sitt skräp hem, men ändå hamnar mycket skräp i naturen. Plast är det vanligaste skräpet i världens hav – oftast plastprodukter som använts en gång, till exempel förpackningar, engångsbestick, sugrör eller plastpåsar. Det vi använder en kort stund en solig dag på stranden blir kvar i hundratals år om det hamnar i naturen. Undvik engångsartiklar eller välj andra material, till exempel papp och trä.

Själv längtar jag mest efter gräs mellan tårna, cykelturer på knastrande grusvägar och härliga bad. Hoppas att ni alla får den sommar ni drömmer om!