Så fixar du en hållbar livsstil hemma

9 februari, 2018 0 av Helena
Så fixar du en hållbar livsstil hemma

Gästkrönika publicerad i bostads- och livsstilsbilagan till Mariefreds tidning den 10 februari 2018.

Vare sig man är nyinflyttad eller har bott länge i sin bostad så vill eller behöver man emellanåt göra om eller byta ut något i sitt hem. Det kan bero på ändrade familjeförhållanden, att någon flyttar ut eller in, byte till större eller mindre bostad, eller så kommer helt enkelt en ny årstid och man vill förnya sitt hem! Vi människor vill ha omväxling och då är det lätt att bara slänga ut det gamla och köpa nytt, men det känns inte helt hållbart – vare sig för plånboken eller miljön. Många vill ha en mer hållbar livsstil, men hur gör man egentligen? Det behöver faktiskt inte vara så svårt – här får du några enkla tips!

Det finns mycket man kan göra när det gäller prylar, möbler och inredning, men även hur man hushåller med resurser som energi och vatten. Allt fler köper second-hand och att måla om, laga eller fräscha upp befintliga möbler med nytt tyg eller nya handtag är enkla sätt att förlänga livslängden på det man redan har. Dessutom ger det en personlig stil på ditt hem!

När man väl behöver skaffa något nytt finns det idag mer miljövänliga material att välja, inte minst bland textilier. Många vill ”plastbanta” sitt hem, kanske främst köket, och byter ut plastredskap mot trä, metall eller glas. Engångsartiklar i plast kan ersättas med andra material, exempelvis sugrör i rostfritt stål som går att diska och använda hur många gånger som helst! Det finns ofta en hel del kemikalier i våra badrumsskåp som av både miljö- och hälsoskäl kan ersättas med mer naturliga eller miljömärkta alternativ när det är dags att fylla på. En aktuell fråga är de skrubbprodukter med små plastkorn i som snart förbjuds eftersom de hamnar i våra vatten och skadar djur och natur. Där finns många naturliga alternativ att välja!

Att tänka hållbart kan ofta även innebära sparade pengar. Att spara el och vatten exempelvis. Energisnåla LED-lampor är ett enkelt sätt att minska sin elanvändning. Lågenergilampor drar ca 80 procent mindre el och håller tio gånger så länge som en vanlig glödlampa. Att byta till snålspolande kranar sparar vatten och att stänga av kranen när du borstar tänderna sparar ca 6 liter vatten i minuten. Många bäckar små, du vet…

Det finns mycket att göra men ibland kan det kännas övermäktigt. Jag brukar säga att ”ingen kan göra allt, men alla kan göra något” och tillsammans gör vi skillnad! För mig handlar hållbar livsstil om att göra medvetna val, att tänka efter innan man handlar och att ägna en tanke åt hur ens val faktiskt påverkar vår omgivning och även kommande generationer. Utgå från dina egna förutsättningar och gör det du kan i vardagen för att bidra till en mer hållbar livsstil – det vinner vi alla på!