Gästkrönika: En hållbar livsstil – att rädda världen lite grann varje dag
22 juni, 2016
I veckans nummer av Mariefreds Tidning (Måsen) är jag gästkrönikör på temat Miljö i Måsen. Min krönika handlar om hållbar livsstil. Läs hela inlägget här:
En hållbar livsstil – att rädda världen litegrann varje dag
Vi vill alla göra rätt, eller hur? Ändå är det så svårt. Vi vet att man ska tänka på miljön. Cykla istället för åka bil, spara el, källsortera. Köpa KRAV-märkt, ekologisk och närproducerad mat. Inte flyga till Thailand så ofta… Vi vet så väl, men gör det ändå inte – inte alla och inte alltid i alla fall. Ordspråket många bäckar små gillar jag. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Det känns trösterikt att bidra med det man kan.
Kanske räcker det att rädda världen litegrann varje dag? Göra något lite bättre för miljön och framtiden. För det är långsiktigt hållbar utveckling (som tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina behov) som gäller. Vi ska leva våra liv i en värld med begränsade resurser, hushålla och dela med oss så att det räcker till alla och blir över till dem som kommer efter. En hållbar livsstil.
Oj, nu blev det lite mycket världssamvete – sätter du morgonkaffet i halsen?! Men det häftiga är ju att vi kan påverka! Kaffet du har i koppen just nu exempelvis. Att välja ekologiskt och Fairtrade-märkt bidrar till giftfri odling och rättvisa arbetsförhållanden för kaffebonden. Våra val påverkar någon på andra sidan jorden. Vår konsumentmakt är större än vi tror. Nu finns knappt ”miljöovänligt” papper att köpa och KRAV-märkta bananer är lika vanligt som konventionellt odlade. Hållbarhet är mer än miljö med både ekonomisk och social omtanke, att mänskliga rättigheter uppfylls – som kaffebondens. En hållbar livsstil bidrar till att rädda världen litegrann. Varje dag.

Gästkrönika i Mariefreds Tidning 23 juni 2016.
Jag tror att prisfrågan är central.
Som konsument skall du ställa krav på din handlare – oavsett om det handlar om livsmedel eller kläder – att du vill kunna handla hållbart producerade produkter till vettiga priser.
Bananer, tvättmedel, kaffe, toapapper, bomullskläder – allt går att producera och sälja med såväl kortsiktig som långsiktig vinst utan att det blir dyrare för konsumenten.
När efterfrågan på hållbart producerade varor och tjänster ökar, så ökar också incitamenten att producera och med volymen kommer också ekonomin.
Vem vill vara först?
De kedjor och varumärken som snabbast anpassar sig efter konsumentens krav är vinnare. De som säger att det inte går eller är möjligt kommer att vara ständig tvåa på bollen.
Vilka produkter vill du som konsument kunna köpa – hållbart producerade och till samma pris som förut?
Tack för din kommentar Jörgen! Helt klart påverkar priset om/vad man väljer att köpa, och en ökad efterfrågan på schyssta varor kommer ge både större tillgång och på sikt lägre priser.
[…] säga att jag vill ”rädda världen litegrann varje dag” (precis som jag skrev i min krönika om hållbar livsstil). Och så är det faktiskt, hur förmätet eller kaxigt det än kan låta. Ibland påpekar min man […]