Dags att väcka liv i bloggen – och mitt syfte

16 april, 2018 2 av Helena
Dags att väcka liv i bloggen – och mitt syfte

Jag erkänner att jag inte varit så bra på att skriva i den här bloggen. Inte alls bra, faktiskt. Och ändå har jag ganska mycket jag egentligen vill säga…! Men vet ni, som så många andra i hållbarhetsvärlden – kanske särskilt i sociala medier – känner jag en viss oro för att inlägg kommer att ifrågasättas, kritiseras och leda till onödigt tjafs. Det har tyvärr blivit en hårdare ton i sociala medier, där många upplever pekpinnar och att många ”miljöduktiga” försöker skriva de inte lika insatta på näsan. Flera kloka personer i mitt nätverk har redan bloggat om detta, bland annat Pernilla på Ekoenkelt och Therese på Goodenoughtess.

Just det här med ’good enough’ – att göra tillräckligt – det måste vi prata om. På riktigt! Jag använder ofta klyschan ”ingen kan göra allt, men alla kan göra något”. Med det menar jag inte att man ska låta bli att göra det man kan (för vi måste anstränga oss – en hel del – om vi ska lyckas bromsa den negativa klimatpåverkan vi står inför, det är ett faktum backat av så många forskare världen över att jag inte ens tänker ge mig in på den diskussionen), utan att man inte ska gå under av ångest över allt man inte gör. Och är det något jag verkligen vill undvika så är det pekpinnar som leder till ännu mer ångest!

Illustration: Hanna Alfredsson

Vi är många (jag själv, inte minst) som lider mer eller mindre av  klimatångest, det finns det forskning på. Men jag tycker att ångest är helt fel utgångsläge för att få något gjort – då blir man ju mest uppgiven och handlingsförlamad, eller hur?! I stället tycker jag att vi utgår från inspiration och goda exempel! Att få tips och idéer på hur man kan göra något mer klimatsmart eller hållbart kan inspirera till nya vanor, helt enkelt. Och vi kan väl alla hjälpas åt att faktiskt uppmuntra alla dem som ändå försöker dra sitt strå till stacken och se vad de gör som vi kanske kan göra detsamma!

Det är just detta som är bakgrunden till att jag startade Helenas Hållbara. Att inspirera genom att visa mer hållbara alternativ till vardagsprodukter som de flesta använder mer eller mindre dagligen. Att de som köper Helenas Hållbara boxar får prova på och upptäcka att mer klimatsmarta, ekologiska alternativ fungerar (minst) lika bra som de man tidigare använt (men som kanske inte var riktigt lika bra för kroppen, naturen eller klimatet). Att inse att det finns andra sätt att göra saker på – sätt som inte ger samma negativa påverkan på vår omgivning (och våra barns framtid…). Jag säger inte att produkterna i boxarna är det absolut mest hållbara valet av allt som finns, men sannolikt bättre än det de flesta använder idag. Och ju fler som går över till en lite mer hållbar livsstil, desto bättre. För jag är helt övertygad om att många bäckar små gör skillnad och tillsammans gör vi stor skillnad!

PS. För dig som liksom jag lider av klimatångest så har Naturskyddsförningen haft vänligheten att sammanställa en  lista på 9 pepp för dig med klimatdepp ;)!