Hållbar hälsa – utan någon hälsohets

12 september, 2016 0 av Helena
Hållbar hälsa – utan någon hälsohets
Hållbar livsstil = hållbar hälsa
Bild från mitt Instagram-konto @helenashallbara.

Bild från mitt Instagram-konto @helenashallbara.

Mitt Instagram-tips idag handlar om hållbar hälsa. För mig är en väldigt viktig del av en hållbar livsstil är att sträva efter en hållbar hälsa. Vad det sedan innebär för var och en får man själv avgöra, utifrån sina egna förutsättningar och ambitioner.

Hållbar hälsa för mig

För mig handlar hållbar hälsa om att ta hand om sig själv och sin kropp på ett sätt som gör att man blir (eller håller sig) frisk, stark och helt enkelt håller länge. Vi vill väl alla bli 100 år, eller hur ;)?!

Jag tränar ganska mycket och är mer eller mindre medveten om vad jag äter. Det kan provocera vissa människor, har jag märkt – även om jag är en högst ordinär vardagsmotionär som vare sig är särskilt snabb, stark eller vig och med några trivselkilon lite här och där. Trots det kan jag få kommentarer om att ”gud, vad du tränar jämt” eller ”men snälla, klart du ska ha en tårtbit till” – ibland med tillägget ”du som ändå tränar så mycket”. Men jag tränar ju just för att må bra, och det kanske jag inte skulle göra annars… eller om jag tar den där extra tårtbiten varje gång (ibland gör jag det, och då njuter jag massor – jag lovar!!). Det är väldigt skönt att kunna träna och äta sunt utan att det blir hälsohets av det, som PT:n (och en av mina absoluta favoritinstruktörer) Erika Kits-Gölevik bloggar så klokt om på fin-fina hälsosajten Healthy Living.

Mitt träningsintresse har inte alltid funnits där. Snarare tvärtom!
De som känt mig länge vet att jag fullkomligt avskydde skolgymnastiken och gärna slapp undan den om jag hade chansen. Det var först i de senare tonåren, när jag fick välja själv,  som jag upptäckte hur skönt och roligt det faktiskt var att röra på sig, att svettas och ta ut sig – för att senare känna hur man allteftersom blir lite, lite starkare och uthålligare. En fantastisk känsla!

Min bästa 40-årspresent!
Glädjen efter att ha klarat av Tjej-Vasan!

Glädjen efter att ha klarat av Tjej-Vasan… det var med tårar i ögonen jag skidade in i Mora!

Året jag fyllde 40 gav jag mig själv en Tjej-klassiker i present. Jag – tjejen som hatade skolgympan, alltid blev vald sist i lag-sporter, var klumpig, osmidig och dessutom väldigt feg – skulle alltså under ett års tid springa 1 mil, köra 3 mil på längdskidor, cykla 10 mil och simma 1 km i öppet vatten. Men jag gjorde det! Inte med några supertider, men ändå. Det var en riktigt skön revansch för alla de hatiska skolgympalektionerna…!

Träna för hälsan och hjärtat

En annan väldigt personlig anledning till att jag är motiverad att träna och ta hand om mig, är att jag helt enkelt är rädd för att dö alltför tidigt. Min pappa gick bort i hjärtinfarkt när han just skulle fylla 49 år. Det är alldeles för tidigt. Alldeles! Han gillade god mat och dryck, sportade på sin höjd en gång i veckan och tog gärna bilen ända fram för att slippa gå i onödan. Dessutom rökte han, och det har ju varit ganska enkelt för mig att låta bli, kan jag lugnt säga…!
När jag nu sakta men säkert närmar mig den ålder han var när han dog, blir jag alltmer motiverad att ta hand om min kropp, för att inte själv drabbas av hjärtinfarkt.

Meditation i solnedgången på en sandstrand - som balsam för själen...

Meditation i solnedgången på en sandstrand – som balsam för själen…

För oss kvinnor är även stress en stor riskfaktor för hjärt-infarkt, så utöver att träna kondition och styrka så tränar jag även yoga, meditation och mindfulness. Jag har en personlighetstyp som gärna stressar upp sig, så för mig är det kanske extra välbehövligt – och nödvändigt!

Så, vad jag vill ha sagt med detta långa och ganska personliga inlägg? Jo, att det gäller att hitta sin egen drivkraft till varför man vill skapa en hållbar hälsa, och hur den ser ut. För mig är omväxlingen viktig för att inte tröttna, så jag promenerar, springer, dansar zumba, styrketränar och yogar (både svettig hathayoga och lugn yinyoga). Vissa perioder tränar jag mer, andra mindre. Just nu tränar jag ganska mycket, dels för att jag har möjligheten att göra det och dels för att jag valt att belöna mig själv med en träningsresa tillsammans med goda vänner i höst! För mig är det en viktig morot och inte minst belöning för att jag tränar och tar hand om mig. Det är bland det roligaste som finns att åka på träningsresor, både utomlands och i Sverige. Och om det är en av anledningarna till att jag håller mig frisk och stark för att hålla länge så är det värt varenda krona – och koldioxidutsläpp… ;)!