Så kan du spara 250 kg koldioxid på ett år

5 september, 2016 0 av Helena
Så kan du spara 250 kg koldioxid på ett år

Ofta mäter man olika produkter eller aktiviteters miljöpåverkan i hur många kg koldioxid de har orsakat när de tillverkats och/eller transporterats. Ett inte alltid helt enkelt begrepp, men det underlättar onekligen jämförelsen! Johan Rockström – professor i miljövetenskap och Sveriges egen ”klimat-guru” – har tidigare tipsat om att man kan sätta upp sin egen kolbudget och göra en plan för hur man på sikt kan minska sina egna personliga koldioxidutsläpp.

Medelsvenskens konsumtion orsakar utsläpp på ca 8-10 ton/år. Som jämförelse är medelvärdet i världen på 6 ton och den långsiktigt hållbara nivån ligger mellan 0,7-1,5 ton/år (siffror från Naturvårdsverket och IPCC).

Om man vill testa sin klimatpåverkan kan man göra det genom att svara på ett antal frågor om sin livsstil i Klimatkontot (som jag bloggat om tidigare), där allt mäts i koldioxidutsläpp.

Exempel på hur man kan minska sina koldioxidutsläpp

I boken 100 sätt att rädda världen ger Johan Tell exempel på aktiviteter som var och en för sig kan minska dina koldioxidutsläpp med 250 kg:

250 kg collage

  • Byta nio 60-watts glödlampor mot lågenergilampor som under dess livstid sparar 250 kg koldioxid
  • Byta 120 mils bilåkande mot cykling
  • Under 600 mils bilkörning sänka hastigheten från 110 till 90 km/timme
  • Byta ut var fjärde köttmiddag mot en på baljväxter – en familj på fyra personer sparar då 250 kg koldioxid på ett år

20160823_083522Känns inget av spar-förslagen lockande kan du istället välja att plantera 21 träd. På ett år absorberar denna dunge ungefär 250 kg koldioxid.

Fler tips kommer framöver…!