Hur ser en hållbar livsstil ut – i framtiden?

3 september, 2016 0 av Helena
Hur ser en hållbar livsstil ut – i framtiden?

Dags för min tredje krönika i lokala Mariefreds Tidning/Måsen. Denna gång på tema framtid och vision – det är ju bra att ha en tydlig bild av hur man vill att framtiden ska se ut om man ska nå den, tänker jag…

Tidigare har jag skrivit att ”det ska vara lätt att göra rätt” och ”det räcker att rädda världen litegrann varje dag” för att bidra till en hållbar framtid. Men framtiden, hur kommer den då att se ut? Lyssnar man på klimatforskarna så blir det vädermässigt både varmare, torrare, blötare och stormigare. Känns ju sådär. Men annars, hur kommer vi att leva, bo och äta? Kan vi leva modernt och bekvämt i ett hållbart samhälle? Det tror jag! Helt klart måste vi anpassa oss och välja bort vanor som är alltför miljöskadliga eller resurskrävande. Ny teknik behövs för att leva smartare och inte tära på jordens resurser, och mycket av den tekniken finns redan idag. Så, hur kan en vanlig dag i en hållbar framtid se ut?

Jag tänker mig att jag bor med min familj i Mariefred. Vårt hus är byggt av naturliga och hälsosamma material, värms upp av solenergi och solceller alstrar den lilla el vi behöver till våra energieffektiva apparater. Kvarteret har en gemensam trädgård där man kan plocka grönsaker och frukt till husbehov. En del familjer lever i gemensamma hus och delar på matlagning och annat för att ha mer tid att umgås. Vi blir allt bättre på att ta hand om vår hälsa, äter sunt och rör på oss mer, så de äldre blir allt piggare och fortsätter att jobba eller bidra till samhället på andra sätt.

Jag tänker mig att jag susar fram i en solcellsladdade elbil som jag lånat i kvarterets bilpool. Sedan byter jag till ett höghastighetståg som snabbt och bekvämt tar mig in till Stockholm, där jag jobbar. De dagar jag behöver åka in till jobbet, vill säga. Eftersom mycket är effektiviserat och automatiserat i framtiden behöver vi inte jobba lika mycket. Vissa dagar tar jag mina jobbmöten hemifrån via digitala lösningar så raffinerade att det känns som att ses på riktigt. På hemvägen gör jag enkelt några inköp digitalt via en app i telefonen. Eller har vi bara ett chip i armen, vem vet…?!

Jag tror att vi konsumerar på ett annat sätt än idag. Maten vi äter är ekologisk, närproducerad och säsongsanpassad. Kanske köper man det mesta på nätet eller den lokala marknaden. Våra prylar har hög kvalitet och istället för att kasta och köpa nytt kan man enkelt få sina trasiga saker eller kläder fixade – vi konsumerar tjänster snarare än saker. Jag föreställer mig ett Mariefred med ett rikt utbud av butiker både när det gäller mat, varor och den service vi behöver.

Jag hoppas att ny teknik hjälpt oss en bit på traven till ett hållbart och energieffektivt sätt att leva, samtidigt som vi anpassat vår livsstil och tänker annorlunda. Det handlar inte om att gå tillbaka till stenåldern, eller ens 1950-talet för den delen. Det handlar om att tänka nytt, hållbart och resurssmart. Jag är övertygad om att en hållbar livsstil inte innebär att offra eller försaka något, utan snarare kan berika och göra livet bättre på flera sätt. Vad tror du, hur vill du att en hållbar framtid ska se ut?

20160903_104215