Nu säger jag No till Yes! (och testar diskmedel…)

30 augusti, 2016 5 av Helena
Nu säger jag No till Yes! (och testar diskmedel…)

Yes är inte längre miljömärkt med Svanen (bild från Metro).

Kanske har du också märkt att diskmedlet Yes inte längre är miljömärkt!!? Det klassas numera som miljöfarligt och får inte längre miljö-märkas med Svanen.

Orsaken är att EU den 1 juni i år skärpte klassificeringen av vissa tensider som finns i produkten och därmed nu måste Yes-flaskan även ha varningstexten ”Skadliga långtidseffekter för vattenlevande organismer” på baksidan.

Testar sju diskmedel

Jag har nästan alltid använt Yes tidigare (då det var miljömärkt) och tyckt att det varit svårt att hitta något alternativ som var lika bra. Men nu blir det faktiskt No till Yes och jag har bestämt mig för att hitta en värdig ersättare och därför letat i butiker och på nätet och gjort ett test av sju diskmedel – alla med en ”miljöprofil” även om de inte är märkta med svenska miljömärkningar. Jag ville även ge de utländska märkena (som säljs i flera populära webbutiker med hög miljöprofil) en chans, men måste erkänna att det inte känns så bra att köpa ett diskmedel som transporterats långt när det finns minst lika bra – om inte bättre – alternativ som är både svensktillverkade och märkta med etablerade, svenska miljömärkningar.

Diskmedelstest. Foto: Helena Wildros.

Line-up i mitt diskmedelstest, från vänster: Grumme, Bio Liquid, Sonett, Lilly´s Eco Clean, Ecover, Änglamark, Skona. Foto: Helena Wildros.

Kladdig disk att testa på...

Kladdig disk att testa på…

Så, med välvillig assistans av dottern har jag diskat mig igenom dessa sju medel…! Disken kladdades först ner med en geggig blandning av olja, havregryn, ketchup och kaffesump (!) och fick dessutom stå en stund och ”goa till sig”. Därefter diskades varje skål för sig i en balja med 1 liter varmt vatten + några droppar av varje diskmedel och sköljdes av.

Så här blev resultatet…

Överlag tycker jag att de alla diskar ungefär lika rent vid mitt högst ovetenskapliga test och med tanke på att de alla är (sägs vara, i alla fall) skonsamma för både miljö och hälsa så tycker jag inte att det gör något om man måste gnugga lite extra – eller låta disken ligga i blöt en stund innan man diskar – för att det ska bli rent! De löddrar kanske lite mindre än exempelvis Yes, men jag tycker själv att det mest stör om det blir för mycket lödder i diskbaljan.

Samtliga säger sig vara koncentrerade (och därmed dryga) samt parfymerade med mer eller mindre ”miljöiga” dofter, förutom Änglamarks som är utan både parfym och färgämnen. Flaskorna är ofta tillverkade av återvunnen och/eller återvinningsbar plast, vilket anges i olika omfattning (beroende på hur noga man läser på). Utseendemässigt skiljer de sig åt en hel del, men kanske är det flera som liksom vi alltid häller över diskmedlet i en (snygg) pumpflaska på diskbänken, och då spelar ju utseendet ingen roll.

Det förekommer flera olika märkningar när det gäller miljö, hälsa, djurtester, vegan med mera. De svenska miljömärkningarna är Svanen och Bra Miljöval, samt Astma och Allergiförbundets märkning. Det är endast Grumme och Änglamark som är tillverkade i Sverige.

Grumme Bio Liquid Sonett Lilly´s Eco Clean Ecover Änglamark Skona
Flaska stor klumpig liten & smidig, bra pump snygg flaska, tillverkad av
50% PCR (återvunnen plast)
funktionell, tillverkad av bra material (se nedan) söt med blommor kompakt och smidig
Storlek 500 ml 750 ml 300 ml 500 ml 500 ml 500 ml 500 ml
Doft smultron pink grapefruit calendula (ringblomma) citron
(ren eterisk citronolja som är naturligt antibakteriell)
citron & aloe vera parfymfri lime
Lödder lite väldigt lite väldigt lite väldigt lite lite lite lite
Funktion OK OK OK OK OK OK OK
Miljömärkning Bra Miljöval Cruelty Free, Vegan Certisys, CSE-label, Vegan  Veganvänlig. Säger sig göra ekologiska och skonsamma rengöringsprodukter med enbart naturliga ingredienser. Cruelty Free Svanen och Astma och Allergiförbundet Svanen
Kommentar
för- och nackdelar
I min smak för sliskig doft, luktar godis.

Svensktillverkat.

Rinnig/blaskig konsistens. Smidig pumpflaska som passar bra i små hushåll och mindre kök. Snygg flaska som kan stå framme på disk-bänken, bra hällpip. Flaska tillver-kad av 25% återvunnen plast samt 75% plantplastic, en ”miljövänlig” polyeten (PE) gjord av socker-rör. Är 100% förnybar, åter-användbar och återvinningsbar. Dubbel märkning för både miljö och hälsa.

Utan parfym och färgämnen.

Svensktillverkat.

Miljömärkt.

Kompakt flaska, fräsch doft.

Tillverkad i Sverige England Tyskland Irland EU Sverige Belgien
diskmedel vinnare Änglamark…och vinnaren är!

Eftersom jag tycker att de alla diskar ganska likvärdigt och jag personligen tycker att det är rätt larvigt att diskmedel ska ha en särskild färg eller lukta bubbelgum eller sommaräng – för mig är det viktigast att såväl disken som naturen blir ren – så är min självklara vinnare Änglamarks svensktillverkade, oparfymerade och dubbelmärkta handdiskmedel!