Svensk sommar och fleecetröjor

22 augusti, 2016 5 av Helena
Svensk sommar och fleecetröjor

Vi i Sverige är ju vana vid de svala, svenska sommarkvällarna… och då vill man gärna värma sig med en tröja av exempelvis fleece. På senare år har det framkommit att det inte är så bra för miljön med fleecekläder. Jag fick en fråga av en vän angående detta och gjorde en liten djupdykning genom att kontakta ett par klädmärken som jag uppfattat har bra koll på denna typ av frågor – Houdini och Patagonia – och frågade hur de såg på miljöaspekterna med fleecekläder. Här nedan sammanfattar jag deras svar och rekommendationer, men först lite kort om själva problemet.

Vad är miljöproblemet med fleece?

Jo, fleece som är tillverkat av polyester (från till exempel återvunna PET-flaskor, vilket ju i sig är en fiffig typ av återvinning) släpper ifrån sig mängder av små mikroplastpartiklar* när de tvättas i maskin. När ett fleeceplagg tvättas kan i genomsnitt 1 900 små plastpartiklar lossna, enligt en forskarstudie. Eftersom partiklarna är för små för att kunna fångas upp i reningsverken går de rakt ut i havet via avloppen.
mikroplasterPå de här pyttesmå plastbitarna fastnar miljögifter, vilka sedan transporteras vidare upp genom näringskedjan via till exempel fiskar och musslor, som inte kan skilja partiklarna från växtplankton. Det är inte bara skadligt för djurlivet i sig, utan till slut hamnar gifterna även i våra kroppar. Forskare har varnat för att partiklarna kan ha större negativ effekt än man tidigare trott.

Vad kan man göra för minska miljöpåverkan från sina fleecekläder?
  • Bägge märkenas främsta svar är att man inte ska tvätta i onödan. Generellt tvättar vi för mycket i dagens samhälle – ofta räcker det att vädra kläderna och kanske fläckbehandla lokalt om det behövs. Läs gärna Houdinis tvättråd.
  • Det är också stor kvalitetsskillnad på fleece och fleece. Bägge menar att de använder den bästa sorten som släpper ifrån sig betydligt mindre partiklar än billigare material av enklare kvalitet. Houdinis tester visar att deras fleeceplagg har i princip samma vikt när den är flera år gamma som när den är ny, vilket tyder på att den inte släppt ifrån sig särskilt många fibrer under användning eller vid tvätt. Om man jämför med en sämre tillverkad fleece där fibrerna inte sitter fast lika bra så blir den snabbare tunn och sladdrig.

Både Houdini och Patagonia skriver också att de jobbar intensivt både med att minska sin klimatpåverkan i befintliga plagg, men också med att utveckla nya material.

Om man ändå väljer att undvika syntet kan ull vara ett bra alternativ, men då bör man se till att välja ullmaterial som inte blandats med syntetiska material. Houdinis ull-alternativ är blandade med andra biologiskt nedbrytbara fibrer såsom silke och tencel. Bra att läsa noga på vad plagget innehåller, alltså!

*Mikroplaster används även som slipmedel i kosmetika (peelingkrämer), tandkrämer, rengöringsmedel och målarfärgsprodukter. Den största källan till mikroplastpartiklar i samhället är slitage från bildäck.