Det ska vara lätt att göra rätt – och hållbart

22 juli, 2016 1 av Helena
Det ska vara lätt att göra rätt – och hållbart

Dags för min andra gästkrönika i Mariefreds Tidning/Måsen:

Mitt motto för en hållbar livsstil är att ”det ska vara lätt att göra rätt”. Man ska inte behöva veta och tänka efter så mycket, det ska vara enkelt och nästan intuitivt att göra rätt val. Riktigt så är det ju dock inte alltid. Ibland nämns ”biffen, bilen och bostaden” som tre viktiga områden – det handlar alltså om att äta, resa och bo hållbart. När jag skulle skriva denna krönika funderade jag på hur lätt det är för oss i Måsen-området för att försöka ha en hållbar livsstil.

Att äta hållbart är ganska lätt. Vi har gott om lokala producenter av både bröd, kött, fisk och grönsaker. Bondens marknad finns på flera orter och matbutikerna erbjuder lokalproducerat och närodlat. Ibland är det såklart en kostnadsfråga vad man har råd att köpa ekologiskt eller närodlat, men möjligheten finns ändå. Ju fler som köper, desto lägre priser på sikt. Det handlar även om att inte köpa mer än man behöver och undvika att slänga överbliven mat. Det sägs att en tredjedel av hushållens mat åker i soporna, galet!

Vi är många som tågpendlar till större städer i närheten och utan att ge mig in i den politiska debatten om järnvägen tycker jag att tåg oftast är det bästa alternativet när man ska till exempelvis Stockholm. Då många bor lantligt är bil oundvikligt, men genom att välja bränslesnåla fordon eller alternativa drivmedel går det att sänka utsläppen. Däremot saknar jag biluthyrning och kanske en bilpool.

Att bo hållbart handlar om elanvändning, energieffektivitet, uppvärmning och hållbar konsumtion. Det blir lättare att göra rätt genom att välja förnybar el, energisnåla lampor och prylar eller köpa begagnat. Ibland sparar man dessutom pengar på kuppen! Och bidrar till att rädda världen litegrann, varje dag.

20160723_093331