Rabarberrecycling

13 juli, 2016 2 av Helena
Rabarberrecycling

Jag gillar att vara effektiv och ta tillvara på resurserna… hmm, det kanske märks varför jag gillar att jobba med miljö- och hållbarhet ;)?! Mitt rabarberland är ett utmärkt exempel där jag kan maxa uttaget!

Man ska tydligen undvika att skörda rabarber efter midsommar (halten av oxalsyra blir för hög, vilket inte ska vara så nyttigt) så nu har jag tömt nästan hela landet och passade på att recycla skörden så att jag kunde få ut två olika produkter av samma rabarber.

Rabarbersaft.

Rabarbersaft.

Först gjorde jag några fina flaskor med rabarbersaft enligt ett superenkelt recept (se nedan) där man häller kokande vatten över rabarbern, som sedan får stå ett par dagar innan den hettas upp och sötas med så mycket socker som man vill ha. Jag gillar att hälla den i fina glasflaskor och förvara i kylskåpet, men det går såklart också bra att frysa den i plastbunkar.

Rabarberchutney

Rabarberchutney.

När saften var silad och klar öste jag tillbaks (den något blekare) rabarbern i grytan och tillsatte ingefära, vitlök, honung m m och kokade en härlig rabarberchutney!

Mina rabarberrecept

Jag är ingen receptmänniska, så mängderna nedan är ungefärliga och jag brukar gå enligt principen ”man tager vad man haver”, även när det gäller hur mycket eller lite man tar i. Smaka dig fram!

Rabarbersaft
  • 2-3 liter rabarber skuren i bitar
  • 2-3 liter kokande vatten (så att det täcker rabarbern)
  • (man kan även lägga i 2-3 skivade citroner och kanske nån liter jordgubbar om man vill ha en lyxigare saft)
  • 30 g citronsyra (1 påse)
  • Socker efter smak, kanske 3-5 dl socker per färdig liter saft

Skär rabarbern i bitar och lägg (eventuellt tillsammans med citronen i skivor) i en stor kastrull (jag har en 3-literskastrull som jag fyller nästan ända upp till kanten, om jag har så mycket rabarber). Häll kokande vatten över rabarbern. Rör ner citronsyran som först lösts upp i en kopp vatten vid sidan av. Låt stå 1-2 dygn i rumstemperatur, rör om då och då. Sila av saften (och behåll rabarbern!). Koka upp saften i en stor gryta. Tillsätt sockret och rör om tills det löst sig. Smaka av saften så att den är lagom söt (jag gillar ganska syrlig saft, då blir det mindre mängd socker). Häll upp på rena glasflaskor som först hettats upp, exempelvis i en gryta med kokande vatten, eller i ugnen på ca 100 grader.

Rabarberchutney
  • 1 kg rabarber (efter att ha silat av saften ovan)
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 röd chilifrukt
  • 1,5 dl honung
  • 1/2-1 pressad lime
  • msk rödvinsvinäger
  • 1 skvätt sherryvinäger (om man vill och har)
  • 2 tsk salt
  • 2 msk färskriven ingefära

Skala och hacka lök och vitlök. Skölj, kärna ur och finhacka chilin.
Lägg lök, vitlök och chili tillsammans med rabarbern i grytan. Tillsätt honung, vinäger, limesaft och salt. Sjud på svag värme ca 20 min tills chutneyn tjocknat något, rör emellanåt så att det inte fastnar i botten. Smaka av med ingefära så att det blir gott och lagom starkt. Häll upp på burkar (även här upphettade som i saftreceptet) och förvara chutneyn i kylskåp. Gott till stekt eller grillat kött, kyckling eller halloumi.