Hållbar livsstil under en Holistic camp

9 juli, 2016 0 av Helena
Hållbar livsstil under en Holistic camp

Jag är nyss hemkommen från tre dagars Holistic Camp uppe i vackra Järvsö – full av intryck, inspiration och härliga minnen av några fantastiska dagar för både kropp och själ. Yoga, löpning, vandring och kajakpaddling på älven stod på programmet. Därutöver blev det även trivsamma måltider, promenader och härliga samtal med nya och gamla vänner. Alldeles underbart!

Kvällspaddling på Ljusnan. Foto: Helena Wildros.

Kvällspaddling på Ljusnan. Foto: Helena Wildros.

Vad har det här med hållbarhet att göra, kanske du tänker nu. Vill hon bara berätta vad hon har gjort på semestern?! Nej, det har väldigt mycket med hållbarhet att göra – i alla fall när man talar om vad en hållbar livsstil är.

Både att ta hand om sig själv (det är ju den yttersta hållbarheten, att man håller i längden) och att få energi och återhämtning i naturen, som vi fick både genom att springa, paddla och bada i den. Som en vän sagt en gång: ”man känner livet i sig” när man upplever sådant som att bada i en uppfriskande älv eller svettas springande uppför en brant backe.

Vegetarisk middag. Foto: Helena Wildros

Vegetarisk middag. Foto: Helena Wildros

Maten som serverades var sagolikt god, vegetarisk och till stor del lokalproducerad. Tomaterna vi fick smakade sol och samtalet kring bordet kom att handla om skillnaden mellan ekologisk och ”vanlig” mat. Vi enades om att när det gäller just mat så är det inte svårt att övertyga även en ”icke-miljövän” om att välja ekologiskt – om så bara för den goda smaken och höga kvalitetens skull…

Så visst hade detta ”holistiska läger” tydliga inslag av hållbarhet, vilket egentligen hörs av bara namnet. Holistiskt. Helhet. Att se till helheten – både kroppen och hälsan, själen och samvaron, omgivningen och naturen. Det var i alla fall väldigt härligt att få leva holistiskt under ett par dagar. Hållbart är härligt, helt enkelt!