Det ska vara lätt att göra rätt – även med sopor

4 juli, 2016 0 av Helena
Det ska vara lätt att göra rätt – även med sopor

SoppåsarDet här med sopsortering och att källsortera sitt avfall kan ju vara mer eller mindre krångligt (och äckligt, för den delen…). Jag tycker att det ska vara lätt att göra rätt, och det gäller kanske särskilt källsortering. Att hålla på med kladdiga förpackningar och illaluktande komposthinkar gör en ju inte alltid mer motiverad, så då krävs det att det är så enkelt och smidigt som möjligt för att det ska bli gjort.

I Strängnäs kommun, där jag bor, har man infört så kallad färgsortering. Det innebär att de olika soporna läggs i fem olikfärgade plastpåsar, som sedan slängs i en och samma soptunna (som vi har hemma på uppfarten). Varannan vecka kommer sopbilen och tömmer tunnan och sorterar dem sedan i en särskild sorteringsmaskin. Innehållet går sedan till återvinning, biobränsleproduktion eller energiutvinning. På filmen kan man se hur det fungerar:

Jag måste faktiskt säga att det här sättet är barnsligt enkelt, som de säger själva. Att man sedan valt att kommunicera kring hur det går till med ett informationsmaterial som påminner om en pekbok för barn är lite humor, tycker jag!

Vi har i flera år haft en egen hushållskompost ute i trädgården, men jag måste erkänna att numera hamnar det mesta matavfallet i den gröna påsen, för det är så mycket fräschare och smidigare att bara knyta ihop påsen och lägga i soptunnan, än att hålla på att tömma och diska ur hinken, som hur man än gör alltid luktar lite äckligt…

Så i vårt fall måste jag faktiskt säga att det är löjligt lätt att göra rätt. Hur är det hos dig?