Gästkrönika: En hållbar livsstil – att rädda världen lite grann varje dag

22 juni, 2016 3 av Helena
Gästkrönika: En hållbar livsstil – att rädda världen lite grann varje dag

I veckans nummer av Mariefreds Tidning (Måsen) är jag gästkrönikör på temat Miljö i Måsen. Min krönika handlar om hållbar livsstil. Läs hela inlägget här:

En hållbar livsstil – att rädda världen litegrann varje dag

Vi vill alla göra rätt, eller hur? Ändå är det så svårt. Vi vet att man ska tänka på miljön. Cykla istället för åka bil, spara el, källsortera. Köpa KRAV-märkt, ekologisk och närproducerad mat. Inte flyga till Thailand så ofta… Vi vet så väl, men gör det ändå inte – inte alla och inte alltid i alla fall. Ordspråket många bäckar små gillar jag. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Det känns trösterikt att bidra med det man kan.

Kanske räcker det att rädda världen litegrann varje dag? Göra något lite bättre för miljön och framtiden. För det är långsiktigt hållbar utveckling (som tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina behov) som gäller. Vi ska leva våra liv i en värld med begränsade resurser, hushålla och dela med oss så att det räcker till alla och blir över till dem som kommer efter. En hållbar livsstil.

Oj, nu blev det lite mycket världssamvete – sätter du morgonkaffet i halsen?! Men det häftiga är ju att vi kan påverka! Kaffet du har i koppen just nu exempelvis. Att välja ekologiskt och Fairtrade-märkt bidrar till giftfri odling och rättvisa arbetsförhållanden för kaffebonden. Våra val påverkar någon på andra sidan jorden. Vår konsumentmakt är större än vi tror. Nu finns knappt ”miljöovänligt” papper att köpa och KRAV-märkta bananer är lika vanligt som konventionellt odlade. Hållbarhet är mer än miljö med både ekonomisk och social omtanke, att mänskliga rättigheter uppfylls – som kaffebondens. En hållbar livsstil bidrar till att rädda världen litegrann. Varje dag.

Gästkrönika i Mariefreds Tidning 23 juni 2016.

Gästkrönika i Mariefreds Tidning 23 juni 2016.