Kranvatten, helt enkelt

15 juni, 2016 7 av Helena
Kranvatten, helt enkelt

Vi har alltid en sån här på bordet, ibland med kolsyrat vatten i. Bild från Mio.

Apropå hållbarhetstips så är väl kranvatten bland det bästa som finns?! Vilken ynnest att få bo i ett land med så rent och gott vatten, tillgängligt nästan när och var som helst. Vi är bortskämda med det, men det börjar komma varningar om rekordlågt grundvatten i sydöstra Sverige i sommar (nivåerna är lägre än de varit på över femtio år), så det är inget vi ska ta för givet…

Sjövattenkran

Sjövattenkran. Foto: Helena Wildros.

Även om det oftast inte råder vattenbrist här så bör man hushålla med resurserna. Det går åt energi för att både pumpa, rena eller värma upp vatten, därför bör man inte slösa med det i onödan. Att duscha i stället för att bada och att inte lämna kranen rinnande när man diskar eller borstar tänderna är tips vi hört länge. I området där vi bor har vi lyxen att ha tillgång till sjövatten att vattna trädgården med!

Sällskapsdryck ur kranen, bild från Stockholm Vatten.

Sällskapsdryck ur kranen, bild från Stockholm Vatten.

Stockholm Vatten har just nu en pågående reklamkampanj om hur man helst dricker sitt kranvatten och jag gillar särskilt bilden Sällskapsdryck ur kranen. En personlig favorit är att lägga ett par skivor färsk ingefära i en kanna iskallt vatten, gärna med lite citron i också. Så fräscht och gott!
Hur dricker du helst ditt kranvatten?

Jag tror inte ens jag behöver skriva något om vad jag tycker om att köpa vatten på flaska… men tydligen säljs det 25 liter flaskvatten per person årligen i Sverige. Till ett pris som är upp emot tusen gånger högre än för kranvatten.